Slovenská smršť sfúkla thajské nádeje na dobrý výsledok!

Absolútne suverénnym spôsobom, aj keď s pomalším rozbehom, zvládli slovenskí reprezentanti aj tretí duel v skupine C na svetovom šampionáte v Helsinkách a zvíťazili nad Thajskom 15:2. S plným počtom bodov sme sa stali víťazmi skupiny a tešíme sa na osemfinálový duel, ktorý odohráme v utorok, pretože chlapci majú zajtra zaslúžené voľno.

 

Dominancia bola od úvodných minút na slovenských florbalkách, no thajskí hráči sa vysunuli veľmi vysoko. Na počudovanie všetkých sa vedenia ujali práve naši súperi a to už na začiatku tretej minúty. Len desať sekúnd však trvalo, pokiaľ sa slovenskí chlapci zobudili a o okamžité vyrovnanie sa postaral Michal Dudovič. Thajský tím má v kádri množstvo hráčov pôsobiacich vo Švédsku, čiže skúsenosti s florbalom majú veľké. Aj preto úspešne odolávali náporu našich do trinástej minúty. V nej aktívne napádajúci Dudovič vybojoval loptičku, ktorú nezištne prihral pred bránu voľnému Ladislavovi Gálovi a ten sa nezmýlil – 2:1. Ani pozorná obrana súpera nezabránila tretiemu gólu Slovákov a ten strelil Jakub Grich. Kto iný ako Samuel Virga by mohol byť zo slovenského tímu vylúčeným hráčom? Zdá sa, že mu „prischne“ prívlastok najnedisciplinovanejší hráč tímu... Spoluhráči ho však podržali a početnej výhode Thajska sa ubránili. Navyše vybiehajúci Virga z trestnej lavice nahral v brejkovej situácii Lukášovi Ujhelyimu na štvrtý slovenský gól.

 

Súperi sa pokúšali našich chlapcov zaskočiť aj v úvode druhej tretiny, no Slováci si dali väčší pozor na hroziace nebezpečenstvo. Po hokejovom bodyčeku bol na našej strane vylúčený Ronald Gašparík, no statická presilovka Thajska okrem jedného zákroku brankára Adama Kohúta nič nepriniesla. Zákonite prišiel trest, ktorý peknou strelou z diaľky zrealizoval Michal Miške. Ten istý hráč sa po štandardnej situácii presadil v 33. minúte. Takmer okamžite prišla ďalšia štandardka a úspešne ju zakončil Gašparík. Po siedmom góle Slovenska si tréner Thajska zobral oddychový čas, no veľmi mu to nepomohlo... Ujhelyi totiž zavesil v poradí ôsmy gól slovenského družstva. Švédsky rodák Alexander Rinefalk necelé dve minúty pred sirénou strelil svoj druhý gól v zápase, čím znížil na 2:8. Zaujímavý gól z úrovne bránkovej čiary ešte tesne pred koncom strelil kapitán Michal Pažák.

 

Svoj prvý presný zásah v kategórii mužov na MS, typickou bombou spoza tela, zavesil Tomáš Kvasnica a upravil na 10:2 pre Slovensko. O malú chvíľu Kvasnica načasoval parádnu prihrávku na Martina Kuboviča, ktorý tak načal druhú desiatku gólov v thajskej sieti. Slováci sa ďalej predháňali, kto trafí krajší gól a o ďalší sa postaral Gál. Po krátkej odmlke prišiel aj trinásty zásah a Kvasnica si spravil chuť druhou trefou do čierneho. Skóre utešene narastalo a prvým hráčom v tomto dueli s hetrikom bol Ujhelyi. Na vytúžený koniec čakali Thajci ako na spasenie, no Gašparík bol proti a „zaklincoval“ po pätnásty raz.

 

Hlasy po zápase:

Radomír Mrázek (tréner Slovenska): „Môžem vysloviť spokojnosť, pretože sme z doterajších troch zápasov podali najlepší výkon, prekvapujúco s Thajskom a musím zložiť klobúk pred výkonom súpera. Boli takticky vyspelí, tímoví a zruční a pokiaľ sme ich nezlomili vyšším skóre, predvádzali kvalitný výkon. Spočiatku nás prekvapili osobnou obranou, čo sme vôbec nečakali a museli sme na to rýchlo zareagovať aby sme sa dostali do zápasu.“

Lukáš Řezanina (hráč Slovenska): „Súper hral veľmi aktívnym spôsobom a celý zápas si s nami veľmi poctivo odbehali. Chvíľu nám trvalo než sme sa do toho dostali a trochu sme už boli mysľou na zápase, ktorý sa ešte len chystá. Sme radi, že sme skupinu zvládli ako sme mali v pláne, no teraz to už bude vážnejšie a veľmi dôležité.“

 

Thajsko – SLOVENSKO 2:15 (1:4, 1:5, 0:6)



Odoberajte newsletter