Slovensko prehralo vo štvrťfinále s Fínskom, no chlapci predviedli výborný výkon!

Po výbornom, obetavom a sústredenom výkone vo štvrťfinálovom súboji proti štvornásobným majstrom sveta Fínom, prehrali slovenskí reprezentanti 1:5, no so cťou. A to nášmu tímu opäť chýbali Filip Čonka-Skyba a Michal Dudovič. Nič sa nedeje aj napriek prvej prehre na šampionáte, stále máme vo vlastných rukách cieľ, ktorým je konečné piate miesto.

 

Slováci začali obetavo a snažili sa byť v držaní lopty, čo im trochu aj vyčkávacou taktikou umožnili domáci Fíni. Čas hral v náš prospech a bezgólová remíza dávala chlapcom silu a väčšiu odvahu. Dokonca sme prečkali aj presilovú hru Fínov, keď bol vylúčený Jakub Grich. Sústredení Slováci pokračovali v pozornom bránení a dokonca Ronal Gašparík premárnil vyloženú príležitosť. Čo nevyšlo nám, pretavili na gól súperi na konci sedemnástej minúty. Autorom úvodného gólu zápasu bol Ville Lastikka. Ešte pred sirénou sme inkasovali po druhý raz a to z florbalky Rasmusa Kainulainena.  

 

Fíni nám aj počas druhej tretiny dávali dostatok priestoru na založenie postupného protiútoku, no boli rozostavení tak, že bolo pre slovenských hráčov obtiažne zobrať zodpovednosť do rúk. Svojou aktivitou vybojoval pre naše farby prvú presilovku Gašparík. A veru bola úspešná. Slováci doslova uspali Fínov a Lukáš Ujhelyi znížil bombou z prvej presne v polovici zápasu na 1:2. Dlho sme sa neradovali, pretože o niekoľko sekúnd stratil Šimon Hatala za bránkou Adama Kohúta loptu, čo využil Peter Kotilainen a súper opäť viedol o dva góly. Domáci ožili a bol to znovu Kotilainen, ktorý sa presadil v predbránkovom priestore a strelil Slovákom štvrtý gól. 

 

Zverenci trénera Radomíra Mrázka bojovali ako o život aj v záverečnej časti a dokonca si vypracovali nebezpečné gólové príležitosti, ktoré žiaľ nepremenili na góly. Na druhej strane nedovolili toho Fínom veľa a tak sa skóre nemenilo. Tesne pred záverom ešte predsa len severania skórovali a upravili na konečných 5:1. Slovensko síce do semifinále cez Fínov nepostúpilo, no chlapci odohrali výborný zápas.

 

Hlasy po zápase:

Radomír Mrázek (tréner Slovenska): „Vnútorne cítim maximálnu spokojnosť. Chlapci dnes mali maximálnu disciplínu a vydali zo seba množstvo energie. Po taktickej stránke sme tento zápas zvládli veľmi dobre. Udržali sme Fínov v obrane, čo z kondičného hľadiska je malým zázrakom. Súper strelil z piatich svojich gólov len dva zo svojej klasickej hry a zvyšné tri boli po našich stratách lopty, čiže sa na góly museli nadrieť. Chlapcov som samozrejme pochválil, pretože si to za dnešný výkon zaslúžia.“

Adam Kohút (brankár Slovenska): „Podali sme dobrý kolektívny výkon, no Fíni sú kondične niekde úplne inde, čo bolo vidno. My sme však tiež hrali dobre a všetci sme s dosiahnutým výsledkom spokojní. Chceli sme hrať zo zabezpečenej obrany a užiť si tento duel, čo sa nám aj podarilo, čiže spokojnosť.“

 

Fínsko – SLOVENSKO 5:1 (2:0, 2:1, 1:0)



Odoberajte newsletter