Tomčo si prvú sezónu medzi mužmi užíval, koniec vo štvrťfinále ho sklamal

Ivan Tomčo má za sebou prvú sezónu, ktorú kompletnú odohral medzi mužmi. Vybojoval si stabilné miesto v zostave českého superligového tímu FbŠ Bohemians a stal sa druhým najproduktívnejším Slovákom v súťaži. Okrem toho si premiérovo obliekol dres seniorskej reprezentácie SR.

 

Odchovanec Florka Košice bol v FbŠ Bohemians na hosťovaní z konkurenčného Tatrana Střešovice. V základnej časti odohral 24 zápasov, v ktorých získal 23 bodov za 15 gólov a 8 asistencií. „Som veľmi rád že sa mi podarilo prebojovať do zostavy Bohemky. Veľa vecí som sa musel naučiť a ešte veľmi dlho sa budem musieť snažiť, aby som ich robil automaticky. Individuálne som sa na ihrisku občas hľadal a moje výkony boli kolísavé, myslím, že som tímu mohol pomôcť aj viac,“ povedal Ivan Tomčo pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu.

 

Skúsenosti so seniorským florbalom zbieral už v predchádzajúcom ročníku, ale prioritne hral v českej juniorskej súťaži. „V juniorke sa vo veľkej väčšine zápasov vôbec nebránilo. Hralo sa štýlom hore-dole, samozrejme, až na pár zápasov, ktoré boli výnimkou. Čo mi vyhovovalo, množstvo protiútokov, situácií jeden proti jednému. Superliga je omnoho rýchlejšia, je veľa tímov, ktoré potrestajú akúkoľvek chybu a veľa ich neurobia. Ak by som to mal zhrnúť, najväčšie rozdiely tvoria vysoká fyzická pripravenosť hráčov, obrana a rýchlosť celkovej hry,“ myslí si 19-ročný útočník. 

 

Bohemians v základnej časti českej superligy obsadili tretie miesto, v play-off však neprešli cez štvrťfinále. Nad ich sily bol Chodov, ktorý v sérii vyhral 4:2 na zápasy. Náš florbalista vo vyraďovacej fáze odohral všetkých šesť stretnutí a nazbieral dva body (1+1). „Je to sklamanie, všetci sme verili a boli nastavení na to, že uspejeme. Žiaľ, očakávania sme ani zďaleka nenaplnili,“ uviedol Tomčo.

 

Česká najvyššia súťaž mužov je jedna z tých, ktoré má to šťastie, že sezónu 2020/2021, zdá sa, dovedie do úspešného konca. Ani ona sa však nezaobišla bez problémov. Pre nariadenia vlády sa nehralo od 10. októbra do 11 novembra. „Bol som z toho dosť sklamaný, posledné zápasy pred pauzou mi celkom vyšli a hralo sa mi veľmi dobre. Keď sme nehrali, trénoval som doma na Slovensku, mali sme tréningové plány od nášho kondičného trénera a taktiež spoločné mítingy, ktoré boli väčšinou vo forme statického strečingu a kompenzačných cvičení s fyzioterapeutom. Po pauze sa mi dosť ťažko dostávalo späť do optimálnej pohody. Pár týždňov som sa musel veľmi snažiť, aby som vôbec zvládol na tréningu podať optimálny výkon,“ spomenul si rodák z Košíc.   

 

V stále aktuálnej sezóne sa dočkal aj premiérových štartov v seniorskej reprezentácii SR. Ešte v septembri ho tréner Radomír Mrázek nominoval na priateľský dvojzápas v Prahe proti Česku. Tomčo sa v druhom dueli (3:10) dokonca strelecky presadil. Je teda šanca, že by sa dostal aj na majstrovstvá sveta mužov, ktoré z minulého roka preložili na december 2021. „Bol som veľmi rád za prejavenú dôveru. Odohral som celé dva zápasy po boku chlapcov, ktorí na mňa boli skvelí, či už na ihrisku alebo mimo neho. V prvom rade by som sa teraz zameral na juniorský šampionát a pomohol chlapcom čo najviac tam. Ak by sa do toho vložila aj seniorská reprezentácia, budem jedine rád.“

 

Vzhľadom na pretrvávajúcu celosvetovú pandémiu nového typu koronavírusu preložila Medzinárodná florbalová federácia (IFF) aj svetový šampionát juniorov. Najlepší hráči do 19 rokov by sa podľa najnovšieho itinerára mali v Brne stretnúť od 25. do 29. augusta tohto roka. Tomčo počíta aj s tým, že ho v blízkej dobe bude čakať nejeden presun medzi Českou republikou a Slovenskom. „Keďže sa blížia, ako som už spomínal, majstrovstvá sveta do 19 rokov, tak budeme mať množstvo zrazov doma na Slovensku. No tréningové podmienky mám v Prahe neporovnateľné s tými doma. Takže dúfam v zlepšenie situácie, aby som nemusel absolvovať množstvo testov a domácich izolácii.“ pokrčil plecami.

 

A ako teda vyzerá jeho budúcnosť? Hosťovanie v Boehmians Praha z Tatranu Střešovice mu oficiálne končí 30. júna 2021. „Momentálne to nie je otázka na mňa. Záujem je v Tatrane a som veľmi rád, že aj v Bohemke. Bohemka mi dala možnosť a vrátila dôveru v to, že môžem byť platný aj v mužskom florbale na vysokej úrovni. Určite by som sa im rád odvďačil,“ uzavrel Ivan Tomčo.



Odoberajte newsletter