Tréner Mrázek: "Slovenská Extraliga mužov ide smerom nahor. Práca klubov a hráčov na kondícii postupne prináša ovocie." + Nominácia na MS mužov 2022

Práca v kluboch, poctivá letná príprava a neustály dôraz na kondíciu hráčov. Kľúčové elementy pre ďalší posun slovenského mužského florbalu na klubovej ale aj medzinárodnej úrovni

Viac sme sa o fenoméne kondičnej prípravy, posune úrovne domácej súťaže mužov ale aj o blížiacich sa Majstrovstiev sveta mužov vo Švajčiarsku, porozprávali s hlavným trénerom mužskej reprezentácie - Radomírom Mrázkom. 


Úvod sezóny Extraligy mužov priniesol viaceré prekvapenia na úkor favoritov, niektoré kluby zastihol v skutočne dobrej forme, iné zase stále hľadajú streleckú a víťaznú formu. 

Úroveň najvyššej súťaže mužov ide na Slovensku hore. Vnímam to veľmi pozitívne aj smerom k ďalšiemu reprezentačnému cyklu a budúcnosti slovenského florbalu ako celku. 

Tréner Mrázek poctivo sleduje vývoj mužskej extraligy na Slovensku a prezradil nám, že si podľa časových možností, nenechá ujsť takmer žiaden vysielaný zápas, či už naživo alebo zo záznamu: "Poctivo sledujem zápasy Extraligy mužov a musím povedať, že v porovnaní s minulým a predminulým ročníkom, sledujeme kvalitnejšie zápasy s vyšším počtom gólov, ktoré sú atraktívne pre oko diváka. Všímam si trend, na ktorý postupne začínajú viaceré slovenské kluby naskakovať, a to je trend dôrazu na kvalitnú letnú prípravu a kondíciu hráčov. Aj vďaka tomu môžeme sledovať útočnejší florbal, viac pekných akcií a gólov, ktoré stoja skutočne za pozretie. Vnímam to veľmi pozitívne aj smerom k výberu hráčov pre reprezentáciu alebo ich posun smerom do zahraničia." 

Podľa Mrázka dokázalo 6-8 tímov naskočiť na "kondičný" vlak a dala dôraz letnej príprave, či už vo forme tímovej alebo individuálnych plánov pre hráčov: "Kluby, ktoré nezachytili zrýchľujúci sa vlak, budú skôr či neskôr strácať alebo už aj strácajú. A to je pre prirodzenú športovú konkurenciu dobré. Tréneri si musia uvedomiť, že bez kvalitnej kondičnej prípravy a celkového lepšieho prístupu k individuálnym zručnostiam hráčov, nebudú schopní konkurovať zvyšku Extraligy. Nehovorím len o najvyššej súťaži mužov, ale dôležité sú už nižšie kategórie ako žiaci, dorast a juniori. Práve tam je už nutné pracovať s hráčmi na ich fyzickej a psychickej odolnosti, ktorú si prenesú do vyšších kategórií a niektorí aj do reprezentácie."  Mrázek vyzdvihol aj prácu trénerov juniorskej reprezentácie, ktorá má za sebou nabitý program smerom k MS v Dánsku. 

"Musím pochváliť prácu celého realizačného tímu juniorov, ktorých herný prejav sa neustále zlepšuje. Mal som možnosť vidieť ich zápasy na turnajoch v Prahe alebo zápasy v Ostrave a je vidieť progres. Z tímu cítiť dobrú energiu a najmä súdržnosť, ktorá bude dôležitá pre čo najlepší výsledok na budúcorčných MS v Dánsku. Verím, že poctivá práca a množstvo prípravných zápasov a sústredení sa odzrkadlí v samotnom výsledku na MS ale aj smerom k budúcnosti slovenského florbalu - juniorského alebo seniorského."

Pre hlavného trénera mužskej repre je pozitívnou správou najmä to, že vďaka zlepšenej práci klubov s hráčmi, ale aj zlepšeniu samotného prístupu hráčov k celkovej príprave, bude môcť byť do budúcnosti výber pre širšiu reprezentáciu o čosi jednoduchší: "Hráči musia byť schopní rýchlejšie reagovať, lepšie zvládať a vyhodnocovať jednotlivé herné situácie. Veľmi pozitívne vnímam aj snahu a odvahu trénerov, zapracovávať do A tímov mladých hráčov, juniorov a pod., ktorí tak môžu naberať cenné skúsenosti. Je to jediná cesta, ako skvalitniť najvyššiu súťaž mužov smerom do budúcnosti. Tímy, ktorých tréneri nevedia alebo nemajú odvahu takéto kroky robiť, nemôžu očakávať, že ich staršie opory, to budú ťahať v kluboch večne. Generačná obmena je priam nevyhnutnosť a každý klub alebo tím si ňou skôr či neskôr prejde."

Dôvodov na postupné zlepšovanie úrovne súťaže môže byť podľa Mrázka viac a k príprave klubov ešte dodal: "Jednotlivé kluby a ich vedenia by sa nemali báť taktiež absolvovať rôzne prípravné zápasy alebo turnaje aj mimo Slovenska. Využiť leto alebo niektoré reprezentačné termíny na pár zápasov s českou konkurenciou a dať priestor všetkým hráčom, aby si zažili o čosi rýchlejší florbal na vlastnej koži."

Tréner Mrázek vyzdvihol aj prácu rozhodcov, pre ktorých je rýchlejšie tempo v zápasoch MEX ale aj aplikácia nových pravidiel náročnejšia a musia vedieť rovnako rýchlejšie vyhodnotiť jednotlivé sporné situácie: "Sledujem aj prácu slovenských rozhodcov a musím povedať, že ich úroveň sa taktiež zlepšuje. O pár rokov môže mať Slovensko ďalších medzinárodných rozhdocov a raz sa môžu predstaviť aj na TOP eventoch ako sú Majstrovstvá sveta." 


Cesta do Švajčiarska 

Zverencov Radomíra Mrázka čaká pred odchodom na MS vo Švajčiarsku (5. - 13.11. - Zurich/Winterthur) ešte jeden záverečný zraz v Púchove a Medzinárodná florbalová federácia už obdržala aj hlavnú nomináciu Slovenska na MS. Oproti tej z minulých majstrovstiev v nej chýba, dnes už bývalý reprezentant Lukáš Řezanina a aj Martin Kubovič, ktorý je ale na zozname náhradnikov. 

V širšej nominácii na posledný zraz pred odletom a tlačovou konferenciou v Bratislave je dovedna 26 hráčov, ktorí zabojujú o cestu do dejiska šampionátu. 

"Oproti nominácii z Fínska tam máme pár zmien. Reprezentačnú kariéru ukončil Rezky a z hlavnej nominácie vypadol Martin Kubovič. Ten je medzi náhradníkmi a z nich môžeme a chceme na MS zobrať ešte jedného hráča. Opäť aplikujeme aj osvedčenú nomináciu tretieho brankára, ktorým bude Šimon Melega. Do zostavy sa dostal aj Peťo Nehila, Jakub Košarišťan, Vlado Bačinský a Samo Kelemen. Ako som ale povedal, do štartu MS ostáva ešte dosť času a my stále môžeme urobiť potrebné zmeny, pokiaľ dôjde k zraneniu, chorobe alebo výpadku formy u ktoréhokoľvek hráča. Kostra tímu je ale zachovaná a podporená výborným tímovým duchom." 

A čo ambície tímu na MS? "Keďže sme už ukázali, že vieme hrať aj s papierovo silnejšími tímami, cieľom bude jednoznačne priblíženie sa prvej svetovej štvorke." 

Nominácia na MS 2022

 

 


PROGRAM MUŽSKEJ REPRE NA MS 2022


Sledujte #cestudoŠvajčiarska s ambasádorom a kapitánom repre Michalom Pažákom na našom Facebooku, Instagrame a TikToku. 

 



Odoberajte newsletter