Výživové doplnky – bielkoviny – druhá časť

Pokračujeme vo vzdelávacom programe Antidopingovej agentúry SR, ktorá sa venuje výživovým doplnkom. Prinášame vám druhú časť článku o bielkovinách.

 

Ľudské telo je neustále v dynamickom stave, čo znamená, že v ňom nepretržite prebieha premena organických látok: bielkovín, tukov a sacharidov. Vzniká tak neustála potreba ich dopĺňania v strave. Odporúčaná denná dávka bielkovín sa vyjadruje v gramoch na kilogram telesnej hmotnosti (g/kg). The International Society of Sports Nutrition odporúča 1,4 – 2,0 g/kg denne, pričom minimálne množstvo bielkovín, ktoré športovec potrebuje v jednej dávke predstavuje 20 – 30 g.

 

Dodržanie denného príjmu bielkovín, ako aj celkového množstva kalórií, sa zdá byť, pokiaľ je zámerom športovca podporiť pozitívnu adaptáciu organizmu k jeho tréningovému procesu, najdôležitejšie. Z tohto dôvodu je rozumné mať jednotlivé dávky bielkovín počas dňa rovnomerne rozložené, každé 3 - 4 hodiny (1). Udržanie tejto stratégie prostredníctvom bežnej stravy môže byť pre športovca časovo a finančne náročné, a preto sa na trhu nachádzajú čoraz populárnejšie výživové doplnky s obsahom bielkovín.

 

Celý príspevok s podrobnými informáciami nájdete TU

 

 



Odoberajte newsletter