Aký bol rok 2023 pre celý slovenský florbal? Náročný, úspešný a plný zaujímavých momentov

Rok 2023 sa blíži k svojmu koncu a preto je čas bilancovať. Zažili sme ďalšiu náročnú ale veľmi zaujímavú jazdu na ktorej vybrané časti sa pozrieme v tomto článku. 

Náročný, úspešný, plný zaujímavých a jedinečných momentov. Aj taký bol rok 2023 pre slovenský florbal. Celá florbalová rodina na Slovensku ale aj v zahraničí žila viacerými významnými momentmi, ktoré jej urobili radosť. A aj keď nie všetko v živote vyjde podľa predstáv, dôležité je nepoľaviť zo smerovania za lepšou budúcnosťou florbalu na Slovensku. 


Úvod roka patril úspešnej kvalifikácii žien na MS v Singapure. Cesta do ďalekého mestského štátu odštartovala splnením úlohy v talianskom letovisku Lignano-Sabbiadoro. Po dlhej ceste na sever Jadranského mora a do športovo-rekreačného komplexu Palazzetto dello Sport nasledovali pre zverenky trénera Michala Jedličku štyri kvalifikačné zápasy v skupine EUR3. Slovenky postupne zdolali vysokými gólovými rozdielmi Španielky, Estónky a v záverečnej konfrontácii aj Ukrajinu.

Najnáročnejší duel čakal naše ženy proti Švajčiarkam, ktoré ešte nikdy nedokázali zdolať. Tentokrát k tomu boli skutočne blízko a podľa slov trénera Jedličku, išlo o najlepší zápas po jeho vedením na lavičke ženskej reprezentácie Slovenska (pôsobí na nej od roku 2016). Prehra 7:6 bola trpká ale zároveň povzbudila do ďalšej práce. Mrzela o to viac, že sme ešte v 58. minúte dokázali vyrovnať zásluhou Kristíny Hudákovej na 6:6. V poslednej minúte išli Švajčiarky do vedenia a ani mohutná slovenská snaha v úplnom závere nepriniesla vyrovnanie. Skvelý výkon a emócia podporená aj početnou podporou priamo zo Slovenska na tribúne. 

Ak by sme chceli použiť čarovný prútik a posunúť sa v čase, skočíme rovno do Singapuru. Cesta do dejiska Majstrovstiev sveta síce trvala takmer celý deň, ale celé singapurské dobrodružstvo bolo skutočným vrcholom roka a pre niektoré hráčky aj vrcholom ich reprezentačnej kariéry. Ale pekne poporiadku... 


Vrchol na domácej scéne prišiel pre obe najvyššie súťaže mužov a žien. Spanilá jazda 1. FBC Trenčín bola zakončená ziskom 7. majstrovského titulu a prvýkrát aj bez jedinej prehry v play-off. Dominancia v celej základnej časti postupne vyvrcholila v tej vyraďovacej. 1. FBC postupne zdolal Snipers Bratislava, v semifinále si poradil s Lidom Bratislava a vo finále zdolal aj tretí bratislavský klub - Tsunami Záhorská Bystrica. A to všetko bez príchute prehry. 


Ženská Huyndai Extraliga priniesla jedinečný vrchol sezóny v podobe tzv. "superfinálového" rozhodujúceho zápasu medzi Partizánskym a Nemšovou. Vyše 1200 divákov a ďalšie tisíce pred obrazovkami mobilov, počítačov alebo televízorov, sledovalo oslavy prvého titulu v ženskej najvyššej súťaži pre nováčika Harvard Partizánske. Po poslednom hvizde domáca hala takmer "spadla" a vypukli dlhé majstrovské oslavy. Zápas o všetko bol skvelou reklamou pre ženský florbal na Slovensku a fanúškovia oboch tímov potvrdili a ukázali, že vedia fandiť na úrovni, slušne a uznať kvality súperiek. 

 


Koniec apríla patril vrcholu reprezentačného cyklu pre našich juniorov. Na severe Európy v Dánsku chceli zverenci trénera Jakuba Horeckého zlepšiť umiestnenie z predošlého šampionátu a zahrať si o 5. miesto na svete. Tŕnistá cesta s porciou športového šťastia im napokon umožnila dostať sa do zápasu o konečné 5. miesto. V náročnej skupine B postupne prehrali so Švédskom, remizovali s Nemeckom a podľahli aj Švajčiarsku.

Po poslednom zápase skupiny museli naši juniori čakať na "pomoc" od Nemcov, ktorí hrali proti top favoritovi turnaja - Švédsku. Nemecko napokon podľahlo favoritovi potrebným gólovým rozdielom a slovenských juniorov tak čakal záverečný zápas o 5. miesto proti Lotyšsku. V ňom dokázali skórovať ale len raz a tak vybojovali 6. miesto. Oproti MS v roku 2021 išlo o zlepšenie o jednu priečku. Opäť sa ale ukázalo, že TOP 4 krajiny sveta spoločne s Lotyšskom, sú od nás v kľúčových aspektoch veľmi vzdialení a pred celým juniorským florbalom na Slovensku je ešte veľa, veľa práce.  


Školský šport a florbal pre všetkých 

Počas minulej sezóny ale aj roka 2023 sme videli aj rôzne aktivity a súťaže na školách po celom Slovensku. Základné, stredné školy, gymnáziá, mestá a obce po celom Slovensku žili počas celého roka florbalom. V halách, telocvičniach, v exteriéri, na námestiach alebo pred obchodnými centrami. Tam všade bol florbal prítomný. Vďaka skvelej práci Komisie školského florbalu, spolupráci s Minsterstvom školstva, vedy a výskumu, partnermi školského florbalu Ekofondom SPP sme opäť boli svedkami  vyvrcholenia pre žiakov a žiačky základných škôl a osemročných gymnázií v Trenčíne, v rovnakom meste sa konalo aj Celonárodné finále stredných škôl a gymnázií. Výborná atmosféra, sprievodný program a dôkaz, že projekt školského florbalu má význam a pred sebou ešte úspešnú budúcnosť. 

 

Vrcholy prichádzali postupne pre všetky mládežnícke kategórie v pomyselnej "pyramíde" florbalových súťaží. Vďaka výbornej organizácii a spolupráci s klubmi boli jednotlivé Turnaje mládeže a Majstrovstvá Slovenska skutočnými vrcholmi sezóny pre všetkých zúčastnených. 

 

Emóciami nabité! Také sú vždy vrcholy školských súťaží a mládežníckych turnajov. 


Vďaka novej spolupráci s organizáciou 3x3sport, resp. 3x3florbal, získal SZFB partnera na rozvoj florbalu po celom Slovensku. Vďaka možnosti prenájmu exteriérovej športovej plochy pre kluby ale aj pre športové organizácie a zanietenosti florbalových a športových nadšencov z vymenovaného projektu, sa florbal v roku 2023 dostal na miesta, kde ešte nikdy nebol. Ako príklad možno spomenúť námestie v Snine, tréningovú halu Steel Arény v Košiciach alebo námestie pred obchodným centrom v druhom najväčšom meste na Slovensku. Všetko s cieľom podporiť regionálny rozvoj florbalu, lokálne kluby, prínos partnerov do slovenského florbalu a najmä dostať florbal medzi širokú verejnosť a ukázať, že je to šport skutočne pre všetkých. V roku 2024 sú plánované ďalšie zaujímavé zastávky na florbalovej mape Slovenska. 

 


Galavečer florbalových osobností nám po roku opäť uzavrel a zhodnotil predošlú sezónu. Novovzniknutá tradícia organizovania florbalových galavečerov pokračovala v krásnych a moderných priestoroch Olympijského múzea v Dome športu v Bratislave. Bilancovanie, oceňovanie, úprimné slová, radosť a pozitívna energia. To všetko zdobilo oficiálny vrchol sezóny 2022/2023. Nechýbali najväčšie osobnosti slovenského florbalu a niektoré z nich sa k hosťom prihovorili prostredníctvom krátkeho videoodkazu. 

Najlepším florbalistom sa po roku opäť stal Michal Dudovič, ktorý získal švajčiarsky titul a Denisa Ferenčíková, ktorá po zisku piateho českého majstrovského titulu ukončila aktívnu a úspešnú hráčsku kariéru. My sme nechýbali ani pri jej poslednom zápase v kariére pred zaplnenou O2 Arénou v Prahe. Blízko k českému titulu v mužskej extralige boli aj dvaja zástupcovia v drese Vítkovíc - kapitán mužskej reprezentácie Slovenska - Michal Pažák a ďalši reprezentant Šimon Hatala. Vo svojom prvom Superfinále dokázal Michal Pažák streliť gól, ale ani ten k vysnívanému titulu nakoniec nepomohol. Vítkovice podľahli Tatranu Střešovice po predĺžení. 

Do prestížneho „Klubu 100“ na základe počtu štartov v najcennejšom drese uviedli Ladislava Gála. Pribudol k Lukášovi Řezaninovi, Kataríne Klapitovej a Denise Ferenčíkovej a počas budúcoročného Galavečera k týmto osobnostiam slovenského florbalu pribudnú aj ďalšie dve mená zo ženskej reprezentácie Slovenska, ktoré po MS v Singapure ukončili reprezentačnú kariéru - Michaela Šponiarová a Alžbeta Ďuríková. 

 


Jeseň priniesla ovládnutie domáceho Turnaja 6 krajín v Banskej Bystrici pre ženskú reprezentáciu a výbornú poslednú hernú previerku pred decembrovými MS v Singapure. Napriek vynútenému odstúpeniu Poľska z turnaja a nemožnosti konfrontácie z rebríčkovým susedom, zanechal turnaj dobrý dojem pre zúčastnené krajiny, zástupcov partnerov, mesta, kraja a fanúšikov, ktorí najmä na zápasoch domácej reprezentácie vytvorili výbornú atmosféru. Všetko doplnil sprievodný program, autogramiáda reprezentantiek a olympijských osobností Slovenska - Eleny Kaliskej, Paulíny Bátovskej-Fialkovej, Patrika Jányho a Mateja Tótha. Slovenky odišli z turnaja bez prehry a do odletu do Singapuru absolvovali ešte jeden reprezentačný zraz v Dubnici nad Váhom. 

Vo výbornej nálade sme absolvovali aj tlačovú konferenciu a mediálny deň a aj následný presun do dejiska šampionátu. SINGAPUR. A viete ako to tam dopadlo, že? 5. MIESTO A POSTUP NA SVETOVÉ HRY! PRIATELIA. Dvakrát zdolané Poľsko, revanš za dve prehry z posledných zápasov o 5. miesto a splnený cieľ. Zázrak sa síce nekonal ale postup na najväčšie podujatie pre neolympijské športy na svete sú pre celý slovenský florbal pomyselným "zázrakom"!!! 

Celé singapurské dobrodružstvo ste mohli sledovať na Arena Sport. Krídla a energiu nám dával hlavný partner ženského florbalu na Slovensku - Hyundai Slovensko a skvelú prácu odviedol celý realizačný tím a každá jedna hráčka na ihrisku ale aj mimo neho. Bola to parádna jazda.

Ďakujeme, že ste boli pri nej spolu s nami a rovnako za to, že ste s nami boli počas celého roka 2024. Aký bol, čo priniesol a čo plánujeme v roku 2024 sa dozviete z rozhovoru prezidenta SZFB - Martina Kopejtka v Štúdiu TA3. 

Link na rozhovor TU


Tešíme sa na ďalšie zaujímavé momenty v roku 2024. Váš SZFB. 

 



Odoberajte newsletter