Úspechy slovenských klubov na prestížnom Gothia Innebandy Cup 2024!

Slovenský florbal opäť nechýbal na prestížnom medzinárodnom mládežníckom turnaji Gothia Innebandy Cup 2024 vo Švédsku.

V Gothenburgu - v Göteborgu, reprezentovali slovenské farby 3 kluby - FBK AS Trenčín v kategórii B17, Snipers Bratislava/Šamorín v kategóriách B12, B14, B16 a B17 a dievčenskú zložku veľmi dobre reprezentovali dievčatá z NTS FK Nemšová.


Poďme sa pozrieť na najväčšie úspechy slovenských klubov na nedávnom skončnom turnaji vo Švédsku.

Moderné haly, zážitky na celý život, zápas najvyššej švédskej súťaže mužov SSL naživo, fandenie na tribúne, florbalový shop alebo skúška rýchlosti streľby. To všetko zažili hráči a hráčky v meste, kde v roku 2002 získal slovenský seniorský hokej prvú zlatú medailu. A to, čo sa nepodarilo našim mladým hokejistom na nedávno skončenom svetovom šampionáte do 20 rokov, si dokonale vychutnali hráči Snipers Bratislava v kategórii B14! Ich spanilá jazda turnajom vyvrcholila parádnym finále s podporou na tribúne a ako prvý slovenský klub získali zlaté medaily na Gothia Innebandy Cup! S bilanciou 7 výhier a dve remízy. 

Takto ohodnotil pre web Snipers Bratislava zlatú jazdu tímu z Bratislavy tréner starších žiakov (B14) - Tomáš Chvála. “Pre kategóriu 2009 sme potrebovali zápasy s kvalitným odporom, kde by museli zájsť až na dno síl, čo nám turnaj dokonale ponúkol. Odohrali sme množstvo vyrovnaných zápasov a vyskúšali si rôzne typy súperov. Chalani ukázali kvalitu a prezentovali sa naozaj dobrou hrou a keď k tomu pridáme partiu, ktorú vytvorili chalani okolo kapitána Tomáša Chomu, je z toho zlato z Gothia cupu. Je to splnený sen pre hráčov ako aj nás trénerov. Tento úspech je veľkým zadosťučinením po predchádzajúcom turbulentnom období. Zlato je vizitka celého klubu a vďaka patrí všetkým okolo klubu!” 

V bránke Snipers sa výbornými výkonmi prezentovala brankárka Claudia Mikešová.

Zlatá jazda vo výsledkoch: 

Výsledky skupina:
SNI vs Florbal Jindrichuv Hradec 6:3
SNI vs Strandby Tornados 10:2
SNI vs Landvetter IBK Wings 4:4
SNI vs Värnamo IK 2:2

Play-off
“A” Play-off 1/16 finále: SNI vs Nittedal Wolves 10:3
“A” Play-off 1/8 finále: SNI vs Warberg IBF 9:3
“A” Play-off 1/4 finále: SNI vs Fagerhult Habo IB 6:5
“A” Play-off semifinále: SNI vs Lindas IBK 3:2
“A” Play-off finále: SNI vs Cirkus Praha 5:3

Víťazi Gothia Innebandy Cup 2024 v kategórii B14 - Snipers Bratislava. FOTO: Michal Tarabík/Floorball Frames


Pri zlate ale Snipers nezostali a k najjagavejšej medaile pridali aj bronz v kategórii B17, kde pôsobili spoločne s klubom AS Trenčín. Oba tímy na seba narazili v základnej skupine a bola z toho remíza 3:3. Snipers ovládli základnú skupinu, čo ich posunulo priamo so semifinále. Po bojovnom výkone ale podľahli FC Helsingborg 2:6 a odniesli si krásne bronzové medaile! Po prehre tak rozhodne nemuseli byť smutní! 

Hodnotenie pre web Snipers pridal opäť Tomáš Chvála - tréner B17 a rovnako kapitán Martin Vrábel, ktorý je v nominácii trénera Mrázka na februárovú kvalifikáciu o MS 2024.

Tomáš Chvála: 

“Pri junioroch sme si stanovili jasný cieľ a to priblížiť sa bojom o medaily čo najviac. Chceli sme s týmto ročníkom 2006, ktorý bol minulý rok majster Slovenska, získať niečo pekné a podarilo sa. Bronz z najväčšieho mládežníckeho turnaja je perfektnou vzpruhou pred najťažšou časťou sezóny, ktorá ich čaká doma na Slovensku.” 

Martin Vrábel: 

“Turnaj určite hodnotím pozitívne. Dokázali sme doniesť naspäť medailu vďaka výbornej hre v skupine. Bohužiaľ, v semifinále sme narazili na veľmi kvalitného súpera, ktorý nám ukázal ako na tom sme a na čom musíme ešte zabrať. Celkovo si myslím, že sa chalani veľa naučili, čo sa týka “moderného” florbalu, ktorý sa hráva v zahraničí a odniesli si domov veľa skúseností a super spomienky.”

Bronzová cesta: 

Výsledky skupina:
SNI vs FBC Kalmarsund Ungdom 5:2
SNI vs Drobak Frogn Idrettslag 4:2
SNI vs FBK AS Trenčín 3:3
SNI vs Floorball club Falcon 7:0

“A” Play-off semifinále: SNI vs FC Helsingborg 2:6

Bronzoví hráči Snipers Bratislava (B17). FOTO: Michal Tarabík/Floorball Frames


Ako sme spomínali, na turnaji sa predstavil aj trenčiansky klub AS, ktorý absolvoval kategóriu B17. Čakala ho rovnaká skupina ako Snipers, v ktorej obsadil 2. miesto a vo štvrťfinále narazil na neskoršieoh víťaza kategórie - švédsky klub Hovslätts IK. Obsadil tak delené 5. - 8. miesto. 

Viac nám o pôsobení AS Trenčín na Gothii prezradil tréner Patrik Bulko: 

"Napriek mimoriadnej náročnosti, ktorá je spojená s organizáciou tohto turnaja ani na sekundu nepochybujem o obrovskom význame účasti na ňom. Od úvodnej myšlienky cestovať na turnaj, až po úvodný hvizd prvého zápasu prešiel presne rok. Nakoľko som bol na Gothii vôbec po prvýkrát, musím zhodnotiť, že je to niečo úplne iné než turnaje, ktoré poznáme z nášho prostredia. Väčšina chlapcov sa v minulosti niekoľkokrát konfrontovala so súpermi z Českej republiky, takže nové skúsenosti, ktoré sme nazbierali v zápasoch proti Švédom či Nórom sú na nezaplatenie. Je to úplne iný florbal, a to nielen po stránke herných princípov, návykov či tempa, ale rovnako v rámci organizácie, a predovšetkým mentality. Obrovský rozdiel bol i v posudzovaní faulov rozhodcami. Keby rozhodcovia na Slovensku dovolili to, čo vo Švédsku, disciplinárna komisia by sa asi nezastavila. Každopádne, byť týždeň vo vyspelej európskej florbalovej krajine, konfrontovať sa s absolútnou elitou, a to v skvelých halách, na skvelých povrchoch, v úžasnom prostredí a zároveň byť vo viacerých herných činnostiach takmer vyrovnaným partnerom je zaujímavým poznatkom."

"Čo sa týka hodnotenia výsledkov, umiestnili sme sa na delenom 5.-8. mieste. Našim štvrťfinálovým "katom" sa stal neskorší víťaz celého turnaja, Hovslätts IK (Švédsko), ktorý patrí k absolútnej špičke i v rámci ligy vo Švédsku. Súperovi sme dokázali plnohodnotne vzdorovať presne 30 minút (2:3), no v záverečnej desaťminútovke sa plne prejavila vyspelosť Severanov. Vo finále môžeme teda výsledok hodnotiť skôr pozitívne, nakoľko sme sa prebojovali do štvrťfinále play-off A, no systém turnaja by nám v prípade výhry v skupine zabezpečil priamy boj o pódium, čo sa už na takomto turnaji dozaista počíta. Na záver by som chcel veľmi úprimne poďakovať florbalovému klubu Snipers Bratislava, ktorý v zastúpení skvelých ľudí a trénerov, Peťa Pauhofa, Maroša Takáča a predovšetkým Tomáša Chválu doslova zabezpečili nášmu družstvu plný servis v Gothenburgu. Nebyť zmienených pánov, len ťažko by sme do Švédska vycestovali. Preto ešte raz – ďakujeme!"

Výsledky AS Trenčín - B17 - Skupina 3 

AS Trenčín 5:5 FBC Kalmarsund Ungdom

Floorball Club Falcon 2:12 AS Trenčín 

AS Trenčín 3:3 Snipers Bratislava

AS Trenčín 6:1 Drobak Frogn Idrettslag

1/4 finále Play-off A 

Hovslätts IK 8:2 AS Trenčín 


A na záver pohľad na parádnu jazdu dievčat z Nemšovej, ktoré to dotiahli až do B finále s víťaznou bodkou turnaja! Užili si ho naplno o čom svedčí nadšenie rodičov, samotných dievčat a všetkých, ktorí tvorili podporný tím Nemšovej. Predstavili sa v kategórii G15 a v nej sa rozhodne nestratili. Na ihrisku ale aj mimo neho. 

Viac nám prezradil tréner Jozef Šukala. 

"Po prvýkrát sa zúčastnili dievčatá z Nemšovej na kvalitne obsadenom turnaji vo Švédsku - Gothia Innebandy Cup. Sily si zmerali v kategórii G15. V základnej skupine sme odohrali 4 zápasy so švédskymi tímami. V základnej skupine sme obsadili 3. miesto s bilanciou dve výhry a dve prehry. Následne sme odohrali play off B, ktoré sme ovládli. Vo finále sme zvíťazili so švédskmi rovesníčkami z Jönköpings IK po nájazdoch celkovo 4:3 a priniesli si domov cenný pohár!.

Odohrali sme dovedna 8 zápasov so švédskymi tímami s bilanciou šesť výhier a dve prehry. Všetky zápasy boli odohrané vo vysokom tempe a kvalite. Som na dievčatá pyšný, ako si počínali počas celého turnaja, aj keď je stále čo zlepšovať. Ďakujem všetkým rodičom, trénerom a realizačnému tímu za splnenie sna dievčat zahrať si svetový florbal vo Švédsku! Dievčatá z Nemšovej boli posilnené o tri hráčky z Modry a po jednej hráčke z Kysuckého Nového Mesta, AS Trenčín a Snipers Bratislava." 

Mimo ihriska sa darilo Sáre Osuskej, ktorá si vyskúšala rýchlosť svojej streľby. A bola z toho parádna "raketa" v rýchlosti 118 km/h, ktorá jej zabezpečila výhru v kategórii Girls do 14 rokov! Gratulujeme! 


Výsledky Nemšovej v kategórii G15.

Základná skupina 3 

NTS FK Nemšová 3:0 Skoghalls IBK

Hjlusbro IK 3:1 NTS FK Nemšová

NTS FK Nemšová 4:3 Varla IBK

IBF Dalen 3:1 NTS FK Nemšová

Play-off B - 1/8finále 

NTS FK Nemšová 2:0 Lomma FBC

Play-off B - 1/4finále 

NTS FK Nemšová 4:1 Mjunka-Ljungby IBK 

Play-off B - 1/2finále 

Värnamo IK 1:3 NTS FK Nemšová

Play-off B - finále 

Jönköpings IK 3:4sn NTS FK Nemšová 


Gratulujeme k skvelej reprezentácii klubov a celého slovenského florbalu na prestížnom mládežníckom podujatí Gothia Innebandy Cup 2024 a tešíme sa na ďalší ročník! 

 

 

 

 

 


Fotogaléria


Odoberajte newsletter