Hráči reprezentačných výberov vo Švajčiarsku môžu teraz žiť ako poloprofesionáli

Florbal dosiahol vo Švajčiarsku nový míľnik. Hráči národného mužstva ťažia z ponuky švajčiarskej armády „Spitzensport-WK“ (elitné športy pre udržiavací výcvik) a teraz sa môžu zamerať na svoju špičkovú športovú kariéru ako poloprofesionálni športovci.

 

Pracujte sto percent, trénujte štyrikrát až päťkrát týždenne, hrajte cez víkend zápasy. Švajčiarski florbalisti si chcú udržať svoju vášeň a zároveň byť úspešní. Pritom často narážajú na hranice svojej odolnosti. Cieľom bolo postupné zlepšovanie tejto situácie. Preto je jedným z cieľov stratégie Švajčiarskej florbalovej asociácie to, že hráči národných tímov sa môžu stať poloprofesionálnymi športovcami.

 

Vo Švajčiarsku je vojenská služba a vojenský výcvik povinný každý rok pre mužov (pre ženy je to dobrovoľné). Teraz, s podporou armády, sa florbalisti môžu plne sústrediť na svoj šport namiesto toho, aby robili normálny opakovací výcvik vojenských služieb. „Chceme podporovať našich športovcov, aby už nemuseli robiť kompromisy v športe, práci alebo súkromnom živote. V konkurenčnom športe na tejto úrovni nie je priestor na kompromisy,“ hovorí Reto Balmer, vedúca športu vo švajčiarskom florbale v tlačovej správe asociácie.

 

Vďaka ponuke armády „Spitzensport-WK“ majú hráči národných mužstiev mužov A-tímu a mužov do 23 rokov, príležitosť sústrediť svoj život na súťažný šport. Môžu investovať do svojej florbalovej kariéry a môžu žiť ako profesionáli až 130 dní v roku. Počas tejto doby hráč a zamestnávateľ dostanú 80% zo mzdy prostredníctvom systému kompenzácie príjmu. Pre hráčov to znamená, že pracovný čas sa môže skrátiť a je viac času na tréning, zlepšenie postavy alebo techniky, prácu so športovým psychológom alebo zameranie sa na optimálnu výživu. Všetky veci, ktoré sú často zanedbávané so stopercentnou pracovnou záťažou.

 

Muži a hráči do 23 rokov, ktorí sú „militarizovaní“ – to znamená, ktorí dokončili armádu pred dosiahnutím veku 25 rokov, využívajú túto ponuku. To je požiadavka armády. Ženy by v budúcnosti mali mať možnosť žiť ako poloprofesionálky. V súčasnosti však nie je militarizovaná žiadna národná hráčka.

 

Vyhliadky na mladé talenty sú zaujímavé. „Od roku 2022 budeme môcť ročne poslať niekoľko športovcov do elitnej športovej armády v Magglingene. Armáda sa stáva nevyhnutným faktorom na atletickej dráhe mladého florbalistu a ponúka nám obrovskú podporu na ceste k profesionalizácii našich hráčov národného mužstva,“ poznamenáva Balmer.

 

O tom, kto bude prijatý do programu, rozhoduje tréner národného mužstva, tréner mužstva U23 a vedúci športu vo švajčiarskom florbale. Každý december v roku je definované, kto bude v programe najmenej jeden rok s účinnosťou od 1. mája.

 

Matthias Hofbauer nový supervízor športovcov

 

Od 1. augusta prijal švajčiarsky florbal supervízora športovcov na podporu hráčov národného mužstva. Túto pozíciu podporuje aj projekt „Top Sport-WK“. Na túto pozíciu bol zvolený bývalý hráč národného mužstva Matthias Hofbauer. Po 23 rokoch súťažného športovania a 194 odohratých medzinárodných zápasoch môže hráčom poskytnúť dôležitú pomoc na ich ceste.

 

Prví hráči už začali s projektom. Nicola Bischofberger, Manuel Engel a Dan Hartmann sú prakticky priekopníkmi. Cieľom je, aby sa väčšina hráčov určila do konca roka. Projekt by sa mal potom skutočne začať od budúceho roka.



Odoberajte newsletter