Juniori otvárajú šampionát možno kľúčovým zápasom turnaja

Duelom s Lotyšskom pre našich reprezentantov do devätnásť rokov končili majstrovstvá sveta v Halifaxe a prehra 5:6 znamenala umiestnenie na konečnom šiestom mieste. Tento rok je ambíciou minimálne o jedno miesto svoje postavenie zlepšiť a v prvom zápase našich florbalistov čaká súper na to priam predurčený – Lotyši.

 

Dvojročný interval pri majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie je dlhou dobou, hráči v zostave sa citeľne obmieňajú, no niekoľko pamätníkov konfrontácie v Kanade náš tím predsa má. Patrí medzi nich aj kapitán tímu Matúš Gajdoš. „Motivovaní sme a toto tomu ešte pridá. Máme im čo vrátiť, a to hneď v prvom skupinovom zápase,“ hovorí na margo duelu z roku 2019. Vo vysokej dôležitosti otváracieho zápasu vidí plusy aj mínusy: „Je to skôr nevýhodou. Určite by sme si radi predtým vyskúšali povrch, atmosféru a ďalšie veci. Ale na druhej strane, sme dobre oddýchnutí, čo najlepšie sa pripravíme na zápas a nebudeme sa môcť vyhovárať na predošlé ťažké zápasy. Veríme si a teším sa na to.

 

Počas utorka sa náš tím formou tréningu zoznámil s obomi halami, ktoré sú dejiskom tohtoročných MS. „V hlavnej hale sa mi hrá aj strieľa lepšie. Práve v nej odohráme celú skupinu, takže to hrá do kariet. Ale druhá hala v ničom nezaostáva, povrch je dobre zrollovaný a je to fajn,“ spokojne konštatuje bývalý hráč švajčiarskeho Floorball Thurgau a čerstvá posila pražských Bohemians. Pri otázke, na aké méty súčasnému slovenskému tímu verí, nelieta zbytočne v oblakoch: „V prvom rade by som chcel vyhrať nad Lotyšmi a zahrať dobré výsledky vo zvyšných dvoch zápasoch skupiny. Výhra nad Čechmi alebo Fínmi by samozrejme veľmi potešila, ale to už by bol mimoriadny úspech. Základ je ten prvý zápas a od neho sa potom treba odraziť a skúsiť potrápiť ťažších súperov.

 

Ostatných päť meraní síl s Lotyšskom na juniorskej úrovni bolo vyrovnanou záležitosťou, zväčša s rozdielom jedného až dvoch gólov. Niečo podobné sa očakáva aj teraz v Brne, kde by sa však oproti Kanade malo hrať v lepšej kulise. Okrem slovenských fanúšikov bude duel zaujímať aj tých domácich, keďže sú spoločne s Fínmi súčasťou našej základnej skupiny. „Na fanúšikov sa veľmi teším. Bude to síce v obmedzenej kapacite, ale je to blízko Slovenska, blízko Bratislavy – mojej domoviny a snáď nás príde podporiť viac ľudí,“ verí Gajdoš.

 

Slovenská „devätnástka“ hrá proti Lotyšom v stredu od 09:30. Vo štvrtok o 18:30 narazí na domácich Čechov a v piatok od 09:15 uzatvára svoje skupinové účinkovanie proti fínskemu tímu.



Odoberajte newsletter