Klapita absolvoval operáciu achilovky, na lockdown sa teší

Skúsený obranca AS Trenčín Peter Klapita využil zastavenie súťaží na operáciu zranenej achilovky. Indispozíciu sa snažil dlhodobo riešiť konzervatívnymi metódami, ktoré však nezabrali a tak v Bratislave absolvoval chirurgický zákrok. Vyjadril sa aj k naplánovanému tzv. lockdownu. 

„Ide o pravú achilovku. Bola natrhnutá. Našťastie nie roztrhnutá. Bol tam veľký zápal a hlavný problém bol kalcifikát (výrastok na kosti), ktorý sa vytvoril na päte a akoby postupne rezal tú achilovku. Čím viac som trénoval, tým bol kalcifikát väčší a achilovka sa poškodzovala. Začalo sa to už na konci minulej sezóny, keď som po zápasoch krivkal. Potom už som krivkal aj po tréningoch, tak som išiel na magnetickú rezonanciu. Tá ukázala, že je to natrhnuté. Doktor sa ma spýtal, či to ideme operovať alebo skúsime neinvazívnu formu liečby. Na operáciu sa mi nechcelo, tak som absolvoval niekoľko obstrekov, laserovú terapiu, kryoterapiu, akupunktúru a fyzioterapiu. Nič však nezaberalo. Poslednou bodkou bola štvoritá kortikoidová injekcia. Na druhý deň po nej som zle dostúpil, a v achilovke to zapraskalo,“ opísal svoje zranenie Peter Klapita.

„Vedel som teda, že to musím riešiť operatívne. Po magnetickej rezonancii v októbri držala achilovka už len na cca 20% vlákien. Spôsobovalo mi to obrovské bolesti. Zápasy tejto sezóny som všetky odkrivkal a odohral na flectoroch, hral som zatejpovaný a vôbec som nemohol šprintovať. Len som sa tak ponevieral v obrane a rozohrával lopty z ´pointa´,“ dodal 3O-ročný bek.

Hoci na operáciu sa chytal bez ohľadu na okolnosti, vhod mu prišlo prerušenie súťaží na Slovensku a včera zákrok absolvoval. „Na prerušenie súťaží som čakal ako na spasenie! Vedel som, že chalanom pomôžem aj ako jednonohý a tak som aj tie štyri zápasy odohral, už to ale bolo asi cez čiaru a len som si ubližoval. Nemal som z toho radosť a bol som nervózny. Využil som príležitosť a dohodol si na súkromnej klinike v Bratislave operáciu. Vzhľadom na vážnosť situácie ma zobrali takmer okamžite. Operáciu som mal vo štvrtok a dopadla super! V celkovej narkóze, laparoskopicky a úplne bez bolesti. ´Nafasoval´ som barle a ortézu špeciálne na mieru. Budem s nimi chodiť dva týždne.“

Čo ho čaká v najbližšej dobe? „Už dnes zľahka rehabilitujem a svaly napínam. Po cca dvoch týždňoch mi vyberú štichy a mal by som nohu zaťažovať. Uvidíme ako to pôjde. Kúpil som si aj rotoped a s rehabilitáciou to myslím vážne. Chcel by som sa po Vianociach vrátiť silnejší a konečne si ísť zabehať bez bolesti. Tým, že máme vlastnú halu a Juro Matejka mi vždy vie vyjsť v ústrety, myslím si, že začnem s individuálnymi tréningami začiatkom decembra. Streľba, miešanie loptičky a veci pri ktorých netreba behať. Musím sa hlavne dostať do kondície a zhodiť prebitočné kilá, ktoré som nabral za posledné týždne leňošenia,“ uviedol Klapita.

Kým on absolvoval operáciu, vláda rozhodovala o budúcnosti krajiny. A vymyslela, že najlepšie bude obmedziť pohyb občanov. „Na lockdown sa vyložene teším! Pracujem vo veľkoobchode s chemikáliami a plastami, takže do práce budem chodiť s barlami. Mám sedavú prácu v kancelárii, takže si vyložím nohu a porobím si svoje. Máme s priateľkou dvoch psov, ktorých môžeme okolo domu venčiť, takže pohyb mať budem. Doma mám aj posilňovňu, a hneď ako to bude možné, začnem cvičiť a ´bajkovať´ na rotopede. Keď sa opatrenia uvoľnia, začnem s individuálnym florbalovým tréningom. Som športovec telom aj dušou a tak viem, ako sa dostať čo najrýchlejšie späť do formy. Dúfam, že ešte nejaký ten rok v lige odohrám a že s chalanmi ešte ukážeme, že sa s nami musí počítať,“ uzavrel odhodlane niekdajší reprezentant SR.



Odoberajte newsletter