Michal Jedlička upozorňuje, že tohtoročné MS budú zápasmi na vyššej úrovni

Slovenské florbalové reprezentantky absolvovali posledný zraz pred majstrovstvami sveta v Neuchateli (7. - 15. decembra) a po ňom sa pustia do ambiciózneho útoku na semifinálové miestenky. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s hlavným trénerom Michalom Jedličkom, ktorý sa podelil o svoje dojmy z nominovaných hráčok a načrtol aj prognózu pred česko-slovenským šampionátovým derby.
 
 
Do začiatku majstrovstiev sveta 2019 ostáva posledných pár dní. Ako je z vášho pohľadu Slovensko pripravené?

„Snažili sme sa pripraviť najlepšie, ako to šlo. Dievčatá na sebe pracujú a vyzerá to dobre. V priebehu tohto týždňa doladíme detaily a pôjdeme do boja."

 

Káder prešiel v porovnaní s tým spred dvoch rokov výraznými zmenami a pribudli viaceré juniorky. Ako sa ich podarilo zapracovať do zostavy?

„Mladé hráčky sa nám do tímu určite zapracovať podarilo, ale záleží teraz na tom, ako sa predvedú v samotných zápasoch so svetovou špičkou. Proti tímom druhého sledu naše mladé hráčky dominovali, ale tento rok to bude neporovnateľne vyššia úroveň hry."

 

Zvýši to tlak a očakávania od skúsenejších hráčok, ktorých dôležitosť v tíme sa ešte zvýšila?

„Ony vedia na čom sú, že naša hra na nich stojí a očakáva sa, že budú tie zápasy rozhodovať. Myslím, že budú pripravené a v pohode."

 

Aj počas tohto reprezentačného zrazu evidujete niekoľko absencií, pričom v minulosti ste avizovali, že takto si ideálny prístup reprezentantiek nepredstavujete.

„Nechcem vyplakávať, ale faktom je, že pokiaľ myslíme vážne ten prienik do top štvorky, takto to fungovať nemôže. Pre hráčky by to malo byť najviac a pre reprezentáciu by mali byť ochotné obetovať nejaké veci. Je to záležitosť, ktorá ma aj do budúcna mrzí a ak chceme mať tím s potenciálom uspieť, potrebujeme v ňom mať dvadsať kvalitných hráčok."

 

Ovplyvnil nejak prípravu aj samotný fakt, že začíname vo výkonnostne lepšej skupine a namiesto duelov so Singapurom či Austráliou, čakajú Slovenky hneď v prvý hrací deň majsterky sveta?

„Prvý zápas na turnaji až tak neriešime a pre naše účinkovanie na týchto majstrovstvách sveta nie je kľúčový. Tie prídu až po ňom. Ideme si zahrať, odskúšame si veci, ktoré trénujeme a pracujeme na nich a chceme si to užiť."

 

S Lotyšskom to naopak už kľúčový zápas bude. Je výhodou, že sa Slovenky s ním konfrontovali už v kvalifikácii a na turnaji v Nowom Targu?

„Výhoda to asi bude, ale uvidíme, s akým kádrom Lotyšky pricestujú a akou hrou sa budú prezentovať. Je to jeden z tých dôležitých zápasov a mali by sme ho zvládnuť."

 

Funkciu trénera Slovenska ste prijímali s vedomím, že ambíciou je ponáhaňať aj Českú republiku. Čaká nás na tomto turnaji mimoriadne zaujímavé a ambiciózne derby?

„Áno, je to zápas na majstrovstvách sveta, ale trochu by som brzdil tie očakávania. Elitná štvorica je stále výrazne napred oproti slovenskému tímu, ale budeme sa snažiť odohrať čo najlepší zápas a bolo by skvelé, ak by sme v ňom dokázali uspieť."

 

Jedna z tých štyroch elitných krajín, Švajčiarsko, je organizátorom šampionátu. Očakávate maximálnu precíznosť a perfektnú organizáciu?

„Jednoznačne. Navyše Švajčiarsko je veľmi drahá krajina a podľa toho by to všetko aj malo vyzerať. Po florbalovej stránke, Švajčiarky hrajú doma, bude na ne vyvíjaný veľký tlak, budú pre to možno aj patrične nervózne, a to by z nich mohlo v prípadnom štvrťfinále robiť relatívne priechodnejšieho súpera."

 

S akými ambíciami teda slovenský tím do Neuchatelu cestuje a ako by ste prípadne motivovali aj fanúšikov, aby vás prišli podporiť?

„Tvrdo sme štyri roky pracovali na tom, aby sme sa predrali do semifinále. Bude to nesmierne náročné, ale spravíme pre to maximum a pokiaľ by bolo cítiť podporu priamo z tribúny, bola by to vzpruha aj pre dievčatá a veľmi by im to pomohlo."



Odoberajte newsletter