Na Slovensku sa najvyššie súťaže opäť nedohrali. Ako to bolo v ďalších krajinách?

Na Slovensku už druhý rok po sebe žiaden tím mužskej ani ženskej extraligy nezdvihol nad hlavu trofej pre národného šampióna. Sezóny 2019/2020 i 2020/2021 sa totiž skončili predčasne. Kým v roku 2020 to bola vo florbalovom svete pomerne bežná prax, najvyššie súťaže v uplynulej sezóne sa už väčšina krajín snažila uzavrieť regulárnym spôsobom. Z najlepšej svetovej desiatky okrem Slovenska zostali bez majstrov už iba v Nemecku.

 

Sezóna 2020/2021 bola pre pandémiu nového typu koronavírusu takmer na celom svete na istý čas prerušená, no v množstve krajín sa opätovne rozbehla. Výnimkou neboli najvyššie súťaže v najlepších štyroch florbalových krajinách. Švédskym majstrom v mužskej Svenska Superligan sa stal Falun, ženskú SSL ovládol Thorengruppen IBK. Vo fínskej F-Liige mužov vyhral tím Classic Tampere, medzi ženami dominovalo družstvo Porvoon Salibandyseura (PSS). Titul vo švajčiarskej NLA ukoristili hráči Floorball Köniz a florbalistky klubu Kloten-Dietlikon Jets. V českej superlige sa z prvenstva tešila Mladá Boleslav, extraligu žien ovládli suverénnym spôsobom Vítkovice.

 

Uplynulý ročník sa podarilo regulárnym spôsobom ukončiť aj v mnohých krajinách mimo elitnej štvorky. Napríklad v Dánsku, ktorému v mužskom rebríčku Medzinárodnej florbalovej federácie patrí siedma priečka, získal titul tím Benlöse Floorball Club aj s naším Šimonom Bučkom. V Estónsku (10. miesto) triumfoval klub Sparta team Automaailm. V Lotyšsku (8.) vyhralo družstvo Rubene a v Nórsku (6.) Tunet.

 

Okrem Slovenska je už iba jediná krajina z najlepšej svetovej desiatky, kde titul za sezónu 2020/2021 neudelili – Nemecko. Z nižších poschodí svetového rebríčka zostali bez titulu napríklad vo Francúzsku, kým šampiónov spoznali v Rakúsku či Poľsku.

 

V uplynulých týždňoch sa florbalové dianie predsa len pomaly rozbehlo aj u nás. Okrem množstva priateľských stretnutí sme boli svedkami zápolení v mládežníckych kategóriách, vďaka ktorým vieme, že juniorskými majstrami Slovenska za sezónu 2020/2021 sa stali hráči ATU Košice. Úspešné boli aj  mládežnícke majstrovstvá Slovenka, ktoré deťom po dlhom pôste opäť prinavrátili radosť z florbalu, podčiarknutú napínavými meraniami síl s inými družstvami.



Odoberajte newsletter