Po víťazstve nad Nórskom sú Slovenky len jeden krok od dosiahnutia cieľa

Po krátkej regenerácii od štvrťfinálového súboja so Švajčiarkami, dokázali slovenské reprezentantky zdolať Nórsko v pomere 5:4. Nervák so severankami mal pre nás napokon úspešný koniec a my sa tešíme na zajtrajší duel o konečné piate miesto, ktorý zvedieme od 10.00 h proti Poľsku. Naše súperky totiž zvíťazili nad Dánskom 7:4.

 

Začiatok aký sme si určite neželali sa udial hneď po pätnástich sekundách hry. Individuálnu chybu našej obrany využila na sólový protiútok Rikke Ingebrigstli Hansen a nekompromisne otvorila skóre zápasu a Nórky vyhrávali. Naše súperky ihneď dostali krídla a po vzore Švédok napádali našu obranu až za našou bránkou. Jeden z protiútokov Slovenkám vyšiel na výbornú a v polovici štvrtej minúty dokázala vyrovnať Michaela Šponiarová. Od inkasovaného gólu súperky zistili, že extrémne vysokým napádaním zrejme prepálili a trochu sa stiahli. Záver patril našim dievčatám a minútu pred koncom zavesila po rýchlom protiútoku Kristína Hudáková, čím naklonila misku váh na našu stranu. Vyrovnaný priebeh prvej tretiny však dokazoval aj pomer striel na bránku, ktorý bol 4:4.

 

Zo zlého úvodu prvej tretiny sa naše dievčatá nepoučili a po odohratej minúte druhej časti sme opäť inkasovali. Kamilla Blekkan nahodila na bránku nepríjemne skackajúcu loptičku, ktorá preskočila aj nohu Radky Mládenkovej – 2:2. Nórky ožili a ich kouč ešte počas prestávky zúžil zostavu na dve päťky. Prišla však rana takmer z polovice ihriska od kapitánky Kataríny Klapitovej a Slovensko opäť vyhrávalo. Po faule nórskeho družstva sa naše hráčky dočkali prvej presilovej hry. Naša elitná formácia „zamkla“ Nórky na svojej polovici, no gól sme z početnej výhody nevyťažili. Ukážkovú akciu predviedli dievčatá v závere tretiny, na konci ktorej bola Denisa Ferenčíková, ktorá zvýšila na 4:2 a oslávila tak svoj stý zápas v reprezentácii Slovenska. „Som vďačná, že som mohla odohrať stý zápas v drese slovenskej reprezentácie. Je to naozaj veľa rokov, počas ktorých pôsobím v ženskom družstve a vážim si to. Navyše som veľmi rada, že mi zdravie ešte aj v tridsiatke slúži a že sa mi v podstate vyhýbali nejaké ťažké zranenia,“ povedala Ferenčíková. Nórky sa v žiadnom prípade nevzdali a tesne pred druhou sirénou skončila nahodená lopta spoza brány v našej sieti.

 

Tuhý boj o postup do súboja o piate miesto pokračoval aj v tretej časti zápasu. Po piatich minútach hry však prišiel ďalší výbuch radosti, pretože piatky gól Slovenska strelila Šponiarová po prihrávke Lindy Pudišovej. S pribúdajúcim časom, ktorý hral v náš prospech, museli naše súperky premýšľať o zvýšení útočnej aktivity. Slovenky však chceli byť v držaní lopty, čo sa im darilo. Päť minút pred koncom odvolali Nórky svoju brankárku a snažili sa nás dostať pod tlak. Po oddychovom čase súpera, prišlo k zníženiu skóre vďaka presnej strele Hansenovej. Nervák pokračoval aj počas posledných dvoch minút, no maximálne obetavý výkon doviedol Slovenky k tesnému víťazstvu 5:4!

 

Hlasy po zápase:

Michal Jedlička (tréner Slovenska): „Bol to veľmi náročný zápas, no keďže sme ho vyhrali, hodnotím ho kladne. Po včerajšej facke od Švajčiarok, keď sa nám rozplynul sen o historickom postupe do semifinále, to po niekoľkých hodinách proti Nórkam nebolo fakt jednoduché. Nevyšiel nám úvod, čo nám nepomohlo, no teší ma, že to dievčatá zvládli a dali do toho všetko. Mrzí ma trochu slabšia strelecká produktivita. Prvý stupienok k piatemu miestu je za nami a uvidíme zajtra.“ 

Denisa Ferenčíková (hráčka Slovenska): „Úspešný súboj s Nórkami sme uhrali po krátkej regenerácii silou vôle a všetko sme si museli nastaviť v hlavách. Väčšinu súboja sme podľa mňa boli lepším tímom až na ten záver, ktorý sme trochu nezvládli. Spravili sme s dievčatami veľký krok k tomu, aby sme skončili na piatom mieste.“

 

Nórsko – SLOVENSKO 4:5 (1:2, 2:2, 1:1)



Odoberajte newsletter