Švédsko má dvoch hlavných trénerov

Thomas Brottman a Niklas Nordén sa stali novými hlavnými trénermi švédskej reprezentácie mužov. Vo funkcii nahradili Mikaela Hilla, s ktorým sa Švédska florbalová federácia dohodla na ukončení spolupráce. Nordén bude viesť národný tím severanov zatiaľ sám, prvý menovaný sa ku nemu pridá 1. mája 2021. Obaja majú vo vrecku zmluvu do majstrovstiev sveta 2024.

 

Thomas Brottman je výrazná osobnosť švédskeho florbalu. V pozícii trénera získal už štyri majstrovské tituly s Falunom, ktorý ho zamestnáva aj v súčasnosti, a dva so Storvretou. Ako hráč sa stal šampiónom štyrikrát a dvakrát sa tešil zo zlatej medaily na majstrovstvách sveta.

„Moje vedenie tímu je založené na víťazstvách. Rád vyhrávam a to je dôležité, ak ste súčasťou švédskeho florbalu na takejto úrovni. Je to však aj o rozvoji. Myslím si, že som úspešný vo víťazstvách, ale aj pri vývoji mladých hráčov,“ povedal Thomas Brottman podľa tlačovej správy Švédskej florbalovej federácie, cituje z nej floorball.com.

Niklas Nordén, ktorý bude mať s Brottmanom rovnocennú pozíciu, má za sebou úspešné pôsobenie vo Växjö, s ktorým v roku 2017 hral finále švédskej ligy. „Veríme, že si nás vybrali preto, aby sme Švédsko vrátili späť na vrchol. Musíme tvrdo pracovať, aby sa nám to podarilo. Je skvelé, že budem pracovať s Thomasom. Má obrovské skúsenosti s tvorbou víťazného tímu,“ uviedol.

Švédi ovládli svetový šampionát dosiaľ naposledy v roku 2014, ostatné dva razy prehrali vo finále. Najbližšie MS sú naplánované na december 2021, čo je náhradný termín tohtoročného šampionátu. „Našou úlohou je pracovať dlhodobo, to však neovplyvňuje našu víťaznú mentalitu aj v krátkom horizonte. Už teraz sa naplno sústredíme na majstrovstvá sveta a hľadáme tých správnych jednotlivcov, aby sme utvorili čo najsilnejší možný tím,“ dodal Nordén.

S výberom trénerov je spokojný aj reprezentačný manažér Joakim Lindström: „Je to veľmi kompetentná a vášnivá dvojica. Bode vzrušujúce sledovať ich spoločnú prácu v dlhodobom horizonte.“



Odoberajte newsletter