Zaútočí Fiľakovo na popredné priečky tabuľky?

Vo Fiľakove sa udiali počas júna na Slovensku dnes už veci prakticky nevídané. Mestský klub FTC Fiľakovo, ktorý prevádzkuje viacero športov (futbal, kolky, stolný tenis, zápasenie, šach a iné) prijal pod seba aj novo vznikajúci oddiel florbalu s identickým názvom. V bývalých časoch slávy veľkých klubov ako Slovan, či Inter a mnoho iných, združovalo pod sebou rôzne športové odvetvia. Dnes sa ich zbavujú a preto je táto udalosť doslova rarita. Poďme však k florbalu a ženskému družstvu FTC Fiľakovo, ktoré je nováčikom prvej ligy žien.

 

„Florbalovým tréningom sa vo Fiľakove venujeme už takmer dva roky. Minulý rok si mali naše deti možnosť vyskúšať florbal aj súťažne a to vo farbách Rimavskej Soboty vo dvoch kategóriách – staršia prípravka a dorastenky. Tento rok sa nám podarilo rozšíriť základňu detí, no hlavne prišla možnosť založiť klub v meste a podarilo sa nám dohodnúť aj s mestským klubom FTC, aby odsúhlasili vytvorenie florbalového oddielu. Okrem už prihlásených žien sa chystáme zaradiť do súťaží mladšiu a staršiu prípravku, kde budeme mať zmiešané družstvá. Zmiešané družstvo bude figurovať aj v kategórii mladší žiaci. A zvyšné dievčatá nastúpia v kategórii mladších žiačok. Tým, že máme veľmi mladé družstvo žien, tak prihlásime dievčatá aj do kategórie junioriek. Dúfam, že postupne vychováme množstvo skvelých florbalových hráčov a hráčky,“ povedal na úvod predseda florbalového oddielu FTC a tréner žien Gabriel Nagy.

 

Vyzerá to, že mládeže majú vo Fiľakove dostatok, no ženský tím prihlásili aj na základe už existujúcej spolupráce s klubom FBC Slovan Rimavská Sobota. „Ženský tím, to je dlhá história. Je to viac menej tím Rimavskej Soboty z minulej sezóny. Pred dvoma rokmi prišla ponuka spraviť tréningovú skupinu detí z klubu Slovan Rimavská Sobota na Základnú Školu Farská lúka vo Fiľakove, kde som aj učiteľom. Tým, že sme dosahovali v rámci možností celkom pekné výsledky v školskej súťaži Floorball SK liga, sme sa rozhodli spraviť nábor detí. Z Rimavskej Soboty dochádzal a stále ešte aj chodí trénovať deti pán Alušík. Preto prakticky deti z Fiľakova hrali minulú sezónu za klub z Rimavskej Soboty. Bol to práve on, kto prišiel s myšlienkou založiť klub vo Fiľakove. My veríme, že sa mu podarí v Rimavskej Sobote rozbehnúť nábor detí tak, ako sa mu to podarilo u nás. Rimavská Sobota nemala záujem prihlásiť družstvo do súťaže žien a ponúkla nám, že ich môžeme prebrať. Keďže polovica dievčat je z Fiľakova, bola by škoda nevyužiť takúto možnosť. Samozrejme nastali aj nejaké zmeny v tíme a podstatne sa nám rozšíril káder,“ vysvetľuje Nagy.

 

Fiľakovo bude síce nováčikom prvej ligy žien, no keďže značnú časť tímu tvoria už skúsené hráčky Rimavskej Soboty, ktorá v predošlej sezóne obsadila druhé miesto tabuľky, ambície tohto družstva by mohli byť zaujímavé. „Už túto nedeľu sa predstavíme v Detve v historicky prvom súťažnom zápase s tímom žien proti Slovenskej Ľupči. Práve prvý zápas nám napovie ako na tom sme. Chystáme sa ísť na to postupne. Mojim cieľom je skončiť v prvej štvorke, aby sme si zahrali play-off a tým si predĺžili sezónu. Samozrejme medaila by pre nás bola čerešnička na torte.“


Ďalšie články


Odoberajte newsletter