1. FBC Trenčín a Florko Košice víťazne, večerná dráma v Bratislave

Dnes bolo na programe päť zápasov piateho kola slovenskej florbalovej extraligy mužov. S výnimkou jedného duelu sa radovali domáce družstvá. V Bratislave víťaza určili až prvé samostatné nájazdy v tejto sezóne.

Nižná nastúpila v Prešove proti domácemu FBC A4ka Mikuláš, no nazad na Oravu išla s prázdnymi rukami. Prešovčania po vyrovnanom priebehu zvíťazili tesne 4:3. Kľúčovú rolu zohralo vylúčenie hosťujúceho Martina Drozda, počas ktorého Marin Macejko poslal Prešov do priebežného vedenia 3:2 a na dvojgólový rozdiel upravil o 86 sekúnd Daniel Pankuch. Jeho zásah sa ukázal ako víťazný, keďže ešte v prostrednej časti redukoval Tomáš Reguly. „Vôbec sme nesplnili to, čo sme chceli. Nebojovali sme, nenechali sme na palubovke srdiečko. Vo vyrovnanom zápase chudobnom na góly sme súperovi podľahli skrz naše hlúpe vylúčenia, slabú bojovnosť a slabú tvorivosť. V ďalších súbojoch to musíme napraviť,“ zhodnotil pre spravodajstvo Slovenského zväzu útočník Nižnej, pre ktorú to bola druhá prehra po sebe.

Tempo hry sa pozdávalo trénerovi domácich Petrovi Čajovi: „Celý zápas bol veľmi vyrovnaný a fyzicky náročný, plný súbojov. Od úvodu sa hralo vo vysokom tempe a nasadení, chvíľu bol lepší súper, chvíľu zase my, preto sme sa museli naplno koncentrovať. Góly padali hlavne v presilových hrách. Súperovi sme odskočili o dva góly koncom druhej tretiny, ale dostali sme kontaktný gól do šatne 3 sekundy pred jej koncom. Tak ako v celom zápase, aj v poslednej tretine sme ukázali veľkú bojovnosť a našu defenzívnu hru, Nižnej sme nedovolili skórovať.“ Záznam zo stretnutia je k dispozícii na TOMTO odkaze.

Prekvapenie sa nekonalo na Považí, 1. FBC Trenčín v meraní síl s FbC Young Arrows Spišská Nová Ves potvrdil kvalitatívnu priepasť medzi súpermi a triumfoval vysoko 19:2. O jasnom víťazstve rozhodla najmä druhá tretina, v ktorej Trenčania nasúkali Spišiakom dvanásť gólov. Viacero domácich hráčov si výrazne polepšilo v individuálnych štatistikách. Vyníma sa najmä desaťbodový výkon Samuela Virgu (6+4), sekundoval mu Karol Pelczarski so šiestimi bodmi (0+6).

Bez straty bodu naďalej pokračuje aj Florko Košice, ktoré zvíťazilo nad Tsunami Záhorská Bystrica tesne 6:5. Domáci o plnom bodovom zisku rozhodli až v záverečnom dejstve. Ešte v 45. min zvýšil vedenie Tsunami na 5:3 Tomáš Jurica, ale Florko troma gólmi zvrátilo výsledok vo svoj prospech. Rozhodujúci zásah pritom Košičania dosiahli v čase 59:59.

Prvé víťazstvo v sezóne si pripísal tím FBC Grasshoppers AC Uniza Žilina, na domácej pôde zdolal Exel Snipers Bratislava pohodle 12:5. Žilina na súpera odvážne vyletela, keď už v 5. min viedla o tri góly. Úvod duelu vyzdvihol aj vedúci "kobyliek" Marián Hruška: "Rozhodujúcim sa stal vstup do zápasu, kedy sme si utvorili niekoľkogólový náskok, ktorý sme s pribúdajúci časom navyšovali. Vôbec to nebol jednoduchý duel, akoby sa mohlo podľa výsledku zdať. Súper vyrážal do
nebezpečných protiútokov, a v kľúčových momentoch nás podržal brankár Jakub Šuška. Tešíme sa z víťazstva, pretože po štyroch prehrách sme potrebovali bodovať."

Súhlasný názor znel aj z kabíny Snipers. "Dnes sa ukázalo, že sme mladý a neskúsený tím. Z časti sme, podľa mňa, podcenili zápas, dostali sme rýchle góly na začiatku a museli sme to dobiehať. Boli sme pod tlakom. Lacný prístup k súbojom a nepremyslené odohrávanie lôpt nám na pohode veľmi nepridali," pokrčil plecami Jakub Madunický.

Dramatický duel sa uskutočnil v prázdnej bratislavskej ŠH Elán, kde ŠK Lido Prírodovedec hostil ATU Košice. Dva body za triumf 11:10 v samostatných nájazdoch napokon získali hostia. Sprvu sa pritom zdalo, že zápas je plne v ich réžii, veď viedli 10:4. Lenže Lido sa vzchopilo, v bránke Pavla Veningera nahradil Daniel Dobrovodský a Bratislavčania dokázali vyrovnať na 10:10. Za nerozhodného stavu svoj tím podržal práve Dobrovodský, ktorý zneškodnil nariadené trestné strieľanie súpera. Oporou Lida bol aj v neskorších samostatných nájazdoch, lenže to bol aj gólman ATU Eduard Koval, ktorý kryl všetky pokusy domácich hráčov. Za ATU sa presadil iba Michal Kročko a rozhodol o dvoch bodoch pre východniarov.

"Chcel som tri body, ale niekto na ihrisku nám ich nedoprial. Lido potiahli dvaja skvelí hráči a dostali sme góly v presilovkách. S dvoma bodmi nie som spokojný. Zápas sme mali pevne pod kontrolou, ale nedali sme si pozor na tých dvoch hráčov," zhodnotil tréner Košičanov Peter Vrba"Bolo to zvláštne stretnutie. Také som ešte asi ani nehral. Dlho to vyzeralo, že nebudeme dobrým súperom pre ATU. V prvej polovici sme hrali veľmi zle. Stále sme sa však snažili bojovať a myslím si, že aj vďaka dobrým presilovkám sa nám podarilo vyrovnať. V tretej tretine sme si opäť začali veriť. Nájazdy sú už lotéria," dodal Daniel Dobrovodský. Záznam zo stretnutia si môžete pozrieť na TOMTO odkaze.

Duel FBC 11 Trnava - AS Trenčín odložili.

Konečné výsledky všetkých zápasov a podrobné štatistiky, vrátane priebežnej tabuľky, nájdete TU.



Odoberajte newsletter