Imrišík: „Hrajúci tréner musí mať vysokú dávku sebareflexie“

V sezóne 2018/19 si družstvo Devils Čadca vybojovalo postup do celoštátnej prvej ligy mužov a v predchádzajúcom ročníku sa v nej predstavilo v úlohe nováčika. Sezóna im vyšla, pretože splnili svoj cieľ, ktorým bola účasť v play-off, kam postúpili z ôsmeho miesta, na ktorom aj napokon skončili. To znamená, že si aj v nasledujúcej sezóne zahrajú v tejto súťaži.
 
Devils mal dobrý štart, potom prišlo niekoľko zaváhaní a druhú polovicu základnej časti mali o niečo lepšiu. Situácia v tabuľke však bola dramatická a vyrovnaná až do konca. Čadcu delilo len päť bodov od vypadnutia, čo sú len dva zápasy... Vo štvrťfinále si ich vybrala Detva, ktorá síce potvrdila úlohu favorita a zvíťazila 3:1 na zápasy, no hráči Devils ich v každom jednom súboji poriadne potrápili. „Uplynulú sezónu hodnotím tak, že sme splnili cieľ. Na ôsme miesto po základnej časti sme sa poriadne nadreli, keďže sme mali v strede základnej časti hrozné obdobie, kedy sme počas ôsmich zápasov nezískali ani bod a prepadli sme sa na spodok tabuľky. Našťastie sa nám podarilo preniesť cez toto zlé obdobie a dokázali sme si splniť náš predsezónny cieľ. V play-off sme hrali podľa mňa dobre. Podarilo sa nám prispôsobiť hru nepríjemne hrajúcej Detve, ale napokon sériu rozhodli skúsenosti, ktorých mal náš súper podstatne viac. V konečnom dôsledku to teda nie je žiadny extra úspech, ale ani sklamanie,“ skonštatoval hrajúci tréner Čadce Lukáš Imrišík.

 

Eufória jeho zverencov z postupu a z celkom vydarenej sezóny však môže opadnúť, čo sa často stáva. „Je možno pravdou, že po dvoch rokoch v regionálnej druhej lige prišla istá nováčikovská eufória, ale pravda je taká, že väčšina hráčov z mužského tímu už v minulosti hrala vyššie súťaže, takže sme vedeli, čo nás môže čakať. Preto si nemyslím, že nejaké vyprchanie eufórie nám bude chýbať v ďalších sezónach. Práve naopak si myslím, že ďalšiu sezónu budeme čerpať zo skúsenosti z predchádzajúcej sezóny a budeme zase o niečo silnejší,“ uvažuje aktívny kouč Devils, ktorý to veru nemá jednoduché. Pozícia hrajúceho trénera nie je vo florbale zriedkavá, no nezvládne ju každý. „Pravdupovediac, trénerská otázka sa u nás rieši už dlhší čas a stále nemôžeme nájsť vhodného nehrajúceho trénera. Snažím sa to zvládať ako sa dá, ale moc mi táto úloha nesedí, keďže sa považujem ešte za relatívne mladého hráča. Rád by som sa sústredil hlavne na seba a na to ako sa zlepšiť. Taktiež mi chýba nejaká kritika a spätná väzba, prípadne rady od skúsenejšieho človeka. Myslím si ale, že sa to dá zvládať. Mnoho ľudí je toho príkladom avšak myslím si, že človek čo túto úlohu vykonáva, musí mať určitú dávku skúsenosti, musí ovládať svoje emócie a taktiež musí mať vysokú dávku sebareflexie. Riešiť však florbalový život na lavičke je o niečo horšie, pretože podľa mňa hrajúci tréner nemôže mať pod kontrolou lavičku počas celého zápasu. Preto je lepšie aby to robil nehrajúci a rešpektovaný človek. Počas sezóny to vyzeralo tak, že túto úlohu preberie skúsený Matej Novák, ktorému to ale pracovné povinnosti nakoniec neumožnili. Nakoniec to teda ostalo opäť na mne, ale s tým, že som na to nebol sám ale vypomáhal mi Juraj Kubička, s ktorým sme tvorili hrajúce trénerské duo. Uvidíme ako vyriešime túto otázku v budúcej sezóne,“ dodal priam vyčerpávajúco Imrišík.

 

V súčasnej situácii nie je jednoduché vravieť o príprave, či posilách. V Čadci však nezaháľajú ani na tejto úrovni. „O príprave sa naozaj nedá hovoriť, keďže v tejto situácii sa nedá ani odhadnúť, kedy sa niečo pohne a akým smerom. Teší ma ale, že situácia sa pomaly zlepšuje a verím, že nebudeme už dlho čakať. Každý sa pripravuje individuálne. Čo sa týka posíl, tak to sme už riešili a musím povedať, že tím posilnia ďalší noví hráči. Zapojíme aj hráčov z juniorky, či dorastu a zároveň prídu aj skúsenejší, známejší hráči. Menovať ich však nebudem, pretože ešte nič nie je čierne na bielom, ale otázku kádra máme ako tak vyriešenú,“ ukončil náš rozhovor aktívny kouč Devils.


Ďalšie články


Odoberajte newsletter