Zbalil sa a odišiel do sveta, hovorí Juraj Dudovič o najlepšom florbalistovi Slovenska

Najlepším florbalistom Slovenska za sezónu 2018/2019 sa stal útočník Michal Dudovič. Cenu za hráča švajčiarskeho tímu SV Wiler Ersigen vyzdvihol v Bratislave jeho otec Juraj. To, že sa jeho syn umiestnil na prvom mieste ho potešilo. Je to však výsledok dlhoročnej driny a obetovania sa.

 

„Vnímam to pozitívne. Je to anketa, takže si myslím, že Mišovo víťazstvo je spravodlivé. Som, samozrejme, veľmi rád, že sa mu podarilo obsadiť prvú priečku. Želám mu nech sa mu naďalej darí vo Švajčiarsku, prípadne v inej destinácii, ktorú si vyberie,“ povedal pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu zakladateľ a predseda ATU Košice Juraj Dudovič..

 

Michal Dudovič opustil domovinu a vydal sa do sveta za svojim športovým snom už v sedemnástich rokoch. „Bolo to pre mňa prekvapenie. Dostal však zaujímavú ponuku a nechcel strácať cenný čas. Keď sa mu naskytla príležitosť, tak sa zbalil a odišiel do sveta. Vo Švajčiarsku sú podmienky také, ako u nás žiaden klub nemá a dlho ani mať nebude. Je to tam na veľmi vysokej úrovni. Je tam tím ľudí, ktorí za svoju prácu dostávajú peniaze. U nás je to stále na dobrovoľnej a fanatickej báze,“ porovnal odlišné florbalové svety Dudovič starší.

 

Presadiť sa vo vyspelej florbalovej krajine nie je jednoduché. „Mišo prišiel do prostredia, kde je vysoká konkurencia. Počas uplynulej sezóny neprenikol naplno do zostavy seniorského tímu. S mužmi síce celoročne trénuje, ale nie je stabilný člen kádra. Hral v súťaži pre hráčov do 21 rokov, ktorá síce má svoju úroveň, ale jeho cieľ je iný,“ prezradil Dudovič.

 

Napriek tomu, že Švajčiarsko je na inej úrovni ako Slovensko, ani tam nie je florbal vnímaný ako profesionálny šport. „Florbalisti vo Švajčiarsku pracujú na polovičné úväzky, väčšinou päť či šesť hodín za deň a večer majú tréning. A nikto sa ich nepýta, či sú majstri sveta z Fínska alebo nie. Nie je to jednoduché, florbal v krajine je na poloprofesionálnej úrovni,“ uzavrel otec najlepšieho slovenského florbalistu roka 2019.



Odoberajte newsletter